GÜNDEM Düzenleme Tarihi : 11 Eylül 2020 01:30 Haber Girişi : 11 Eylül 2020 01:35

Tariş Kuru İncir Fiyatlarını Açıkladı

Tariş Kuru İncir Fiyatlarını Açıkladı
Tariş Kuru İncir fiyatlarını açıkladı. Fiyat Kiloda 26 Lira yaklaşık % 30 geçen yıla oranla bir fiyat artışı var. Ancak geçen yıla göre % 5 gibi Rekolte eksikliği var. 

Tariş İncir Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bircan 4 numaralı incir 51-55 bir yıl önce kilo 19 Liraya açıklamıştık. Aynı inciri bu sene açıkladığımız fiyat Kiloda 26 Lira yaklaşık % 30 üzerine bir fiyat artışı oldu. Aydın ile İzmir’i birleştirdiğimizde geçen yıl Rekolte 89 bin Ton bu yıl ise 85 bin Ton 870 civarında açıklandı. Gecen yıla göre % 5 gibi Rekolte eksikliği var. 

Bircan Yaptığı açıklamada "Dünya Kuru İncirde Türkiye Lider 81 İlin içinde Aydın Lider bu konuda Kuru İncir Rekoltede Her kesimden katılan 9 kişilik Komisyonla Rekolte belirliyor. Aydın ile İzmir’i birleştirdiğimizde geçen yıl Rekolte 89 bin Ton bu yıl ise 85 bin Ton 870 civarında açıklandı. Gecen yıla göre % 5 gibi Rekolte eksikliği var. Buda sezon başında bazı bölgelerde yağış oldu. Bunun etkisi diğer etkide aşırı sıcaklardan kaynaklanıyor. İncirde kalite bu yıl bira daha sıkıntılı gecen yılın kalitesi çok daha güzeldi. Bu yılki kalitenin düşüklüğü de Hava şartlarına bağlı ama daha sonra Havanın düzelmesiyle esen poyrazla incirin kalitesini biraz artırdı. Şimdilik iyi inşallah iyi temiz incirlerimizi seçip ayıklayıp yurt dışına pazarlayıp iyi bir Döviz kazanacağımızı düşünüyorum. 

Açıkladığımız fiyat beklentilerin üzerinde bir fiyat oldu. Bu sene baktığımızda kaliteli incir sıkıntısı var. İhracatçıda aynı şekilde düşünüyor. Bizde aynı şekilde düşünüyoruz. Gecen sene tüm Türkiye’de 4 numaralı incir 51-55 bir yıl önce kilo 19 Liraya açıklamıştık. Aynı inciri bu sene açıkladığımız fiyat Kiloda 26 Lira yaklaşık % 30 üzerine bir fiyat artışı oldu. Bizde bir A Serisi var. Birde B Serisi var. 36 kırk taneli bir Kilo incir 30 Lira en küçük Bebe incir denildiği 100-120 Adet Kilosu 10 Lira birde Endüstriyel Hurda dediğimiz incirde 3 Lira Enflasyonun çok üzerinde bir Refah pay vermiş olduk ortaklarımıza biz genelde Fiyatları Eylül başlarında açıklıyorduk. Geç kalındı deniliyor. Ama geç kalmadık. TMO ‘nun geçen yıl piyasada incir kalmasın diye alıma geçti. Bu yılda ilk başta niyetleri vardı. Fiyatlar düşük olursa diye baktılar ki fiyatlar yükselerek belirli bir seviyeye geldi. İhtiyaç varsa alım yapacam dedi. Birazda fiyatın açıklanmaması beklenti oldu. Ağustosun 20-24’ünden sonra alımlara başladık. 7 Eylül gününe kadar getiren ortaklarımıza da 1 Lira daha farklı fiyat verdik. Onları bir yerde ödüllendirmiş olduk. 

Tariş olarak gecen yıl 6 bin Ton üzerinde ürün aldık. Bu yılda ortaklarımız ne kadar ürün getirirse kısıtlamamız yok alıyoruz. Alacağız. Gecen yıl aldığımız rakamın altına düşmeyeceğiz bir tık üstüne çıkacağız diye düşünüyorum. Bizde kalite ön planda olduğu için 35 Ülkeye incir İhracatımız var. Birkaç Ülkeye incir Reçeli ihraç ediyoruz. İncir Lokumu ihraç ediyoruz. Kendi öz malımızı yurt dışına satıp Döviz kazandırıyoruz. 250 milyon Dolar üzeri katkısı var Ülkemize dedi.

İncir Üreticilerden Bozköy Mahallesinden Filiz Güven ise gecen senekinden bu seneki fiyatlarımız daha güzel Başkanımızdan Allah Razı olsun güzel fiyat açıkladı. İncirlerimiz güzel İnşallah böyle devam eder. Tariş’e taahhütlümüz Bin Kilo keşke 2 bin Kilo olsaydı bu sene fiyatlar çok güzel olduğu için dedi.  

İncir Üreticisi Habibler Mahallesinden Mustafa Burhan’da Bu senede olsun gecen senede olsun incir fiyatları çok güzel bu sene daha iyi fiyatlardan da Başkanımızdan da Yönetimsizden de çok memnunuz. Beklentimiz yüksek inşallah bu böyle devam eder dedi.