GÜNDEM Haber Girişi : 07 Şubat 2023 16:09

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Deprem bölgesinde OHAL ilan edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Deprem bölgesinde OHAL ilan edildi
Türkiye 9 saat arayla meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki büyük depremle tarihinin en kötü günlerinden birini yaşıyor.

Tüm Türkiye'de 7 günlük milli yas ilan edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesi olan 10 ilde 3 aylık olağanüstü hal ilan edildiği duyurdu.

                                               

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kriz merkezinde ülkemizde yaşanan depremin son durumuna ilişkin bilgiler aktardı. Erdoğan, Depremde 3 bin 549 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini yararlı sayımızın 20 bin 534 olduğunu açıklarken, deprem bölgesi Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da OHAL ilan edildiğini duyurdu.

 

 

BU FELAKETİN DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK

 

Erdoğan açıklamasının devamında dünyanın en büyük felaketlerinden biriyle karşı karşıya olduğumuzu kaydetti. Erdoğan, ''Uzmanlar deprem için ''Dünyada örneği yok'' diyor. Sadece Cumhuriyet tarihimizin değil, coğrafyamızın ve dünyanın en büyük felaketlerinden biriyle karşı karşıyayız. Uzmanlar iki depremi dünyada örneği olmayan yer hareketleri olarak tarif ediyor.

 

Erdoğan’ın açıklamasından satır başları şöyle;

 

*Devletimizin tüm imkanlarını kullanarak vatandaşlarımızın desteği ile arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyoruz. 53 bin 317 görevlimiz ile destek personelimiz enkaz bölgesinde çalışıyor.

 

*Depremden kurtulan felaketzedelerin barınmadan giyeceğe, yiyecekten ısınmaya kadar tedbirleri de adım adım hayata geçiriyoruz. Şu ana kadar 54 bin çadır, 102 bin yatak bölgeye gönderildi.

Bölgedeki havalimanlarımızın bir kısmını sadece yardım uçuşlarına tahsis ettik. Sağlıkta, bölgeye 1.000'e yakın ambulans, 241 UMKE timi ve 2 ambulans uçakta görevli, toplamda 5 bin sağlık personeli aktarılmıştır.

 

*Ülkemizin her yerindeki vatandaşlarımız, ihtiyaç halinde stoklarımızın güçlü tutulmasını sağlamak için kan bağışı yapıyor.

 

*Ulaşım ve iletişim hatlarının açık tutulması hayati öneme sahiptir. Deprem bölgesine arama kurtarma ekip ve ekipmanları ile yardım malzemelerinin ulaştırılmasında halen zorluklar yaşanıyor.

 

*Bunun için zorunlu olmadıkça kimsenin deprem bölgesine giden yolları kullanmamasını telefon görüşmelerinin de acil dışında yapılmaması gerektiğini hatırlatıyorum.

 

*Depremin yaşandığı 10 ilimizi, genel hayata etkili afet bölgesi olarak ilan ediyoruz.

 

*Arama-kurtarma faaliyetlerinin ve sonrasındaki çalışmaların süratle yürütülebilmesini temin için, Anayasa'nın 119'uncu maddesinin bize verdiği yetkiye dayanarak Olağanüstü Hâl ilan etme kararı aldık.

 

*Deprem yaşanan 10 ilimizi kapsayacak ve üç ay sürecek bu kararla ilgili Cumhurbaşkanlığı ve Meclis süreçlerini hızla tamamlayacağız.

 

*Afetten etkilenen vatandaşlarımız şundan emin olsun ki; devleti tüm gücüyle çalışmaktadır. Zorlukları birer birer aşarak, kaldırmadık enkaz, karşılanmadık ihtiyaç bırakmayacak bir kararlılıkla devam ediyoruz.