GÜNDEM Haber Girişi : 08 Ekim 2022 12:18

SÖKE DÜNYA PAMUK GÜNÜNE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

SÖKE DÜNYA PAMUK GÜNÜNE EV SAHİPLİĞİ YAPTI
Aydın’ın Söke ilçesinde Tarımsal Yayım Eğitim Merkezi’nde (TAYEM) Dünya Pamuk Günü etkinliği gerçekleştirildi.

 Pamuk ve pamuğa dayalı sektörlerini geliştirmek amacıyla ortak birçok proje yürüten İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Aydın Ticaret Borsası, Söke Ticaret Borsası, Söke Ziraat Odası, Ulusal Pamuk Konseyi, Ege Giyim Sanayicileri Derneği ve İyi Pamuk Uygulamaları Derneğinin organize ettiği Dünya Pamuk Günü, Söke'de coşkuyla kutlandı.

2 MİLYON KİŞİ PAMUK SEKTÖRÜNDE İSTİHDAM EDİLİYOR

Bütün üreticilerin Dünya Pamuk Gününü kutlayarak konuşmasına başlayan İTB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Bülent Uçak, "Üretim yıllara göre değişmekle birlikte 800-900 bin ton civarında pamuk üretiyoruz ve dünyada yedinci sıradayız. Üstelik bu üretimi dünya ortalamasının 2,3 misli bir verimle gerçekleştiriyoruz. Verim açısından dünyada ikinci sıradayız. Hem pamuk tüketiminde hem de ithalatında dünyada beşinci sıradayız. 2021 yılında ithal ettiğimiz 1,2 milyon ton pamuk ithalatı için yaklaşık 2,5 milyar dolar döviz harcadık. Pamuğu hammadde olarak kullanan tekstil ve konfeksiyon sanayimizin ihracatı ise 33 milyar dolara ulaştı. Bu aynı zamanda yaklaşık 25 milyar dolarlık net ihracat anlamına geliyor.” dedi.

Ulusal Pamuk Konseyinin hesaplamalarına göre 2020 yılında kütlü pamuğun yan ürünü olarak üretilen 993 bin ton dolayındaki pamuk çiğitinden yaklaşık değerlerle 149 bin ton pamuk yağı, 695 bin ton yemlik küspe, 149 bin ton linter ve 106 bin ton telef ülke ekonomisine kazandırıldığını belirten Uçak, “Pamuk ekonomik açıdan sağladığı bu katkıların yanı sıra üretiminden işlenmesine kadar yaklaşık 2 milyon kişiye daimi ve geçici istihdam sağlıyor. Tüm bu verilerin en net göstergesi olarak diyebiliriz ki; pamuk ülkemizin tartışmasız olarak en stratejik tarım ürünlerinden birisi durumunda” diye konuştu.

"PAMUK DİYİNCE AKLA SÖKE GELİR"

Pamuk denince akla Söke’nin geldiğini ifade eden Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Sağel, "İlk olarak 2020 yılında yüz yüze gerçekleştirmeyi hayal ettiğimiz etkinliğimizi pandemiden dolayı online olarak  gerçekleştirmek durumunda kalmıştık. Çok şükür ki şimdi hayal ettiğimiz organizasyonu hep birlikte yaşıyoruz. Şenlik havasında bir kutlamayı yapmamızı sağlayan bütün herkese teşekkür ederim.” dedi.

Müjdeli bir haber veren Sağel, “Söke Ticaret Borsası olarak pamukla ilgili birçok çalışmamız var. En büyük projemizi bugün sizlerle paylaşmak istiyorum. Dünya Pamuk Gününde pamuk lisanslı depomuzun müjdeli haberini vermek isterim. Söke pamuğuna değer katmak,  çiftçilerimize ve tüccarlarımıza kazandırmak için gecemizi gündüzümüze katarak büyük uğraşlar verdiğimiz Büyük Menderes Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş.nin inşaat temelleri çok kısa süre sonra atılacak" diyerek güzel haberi verdi.

"DEPONUN 15 BİN TON KAPASİTESİ OLACAK"

Söke’nin Argavlı Mahallesinde bulunan 73 bin 858 metre kare alan üzerine 15 bin ton kapasiteli lisanslı depoyu kuracaklarını ifade eden Sağel, "Fizibiliteye bağlı olarak ajans tarafından Güdümlü Proje desteği verilmiştir. Projemizin ödeneklerini ve bütçesini tamamlanmasının ardından ruhsatını Söke Belediyemizden teslim aldık ve önümüzdeki pamuk sezonuna yetiştirmek için emin adımlarla ilerliyoruz. Söke Ticaret Borsası olarak bu projeye öncü olduğumuz için mutlu ve gururluyuz. İnşallah lisanslı depomuzun açılacağı günde sizlerle birlikte o ana şahitlik ederiz.” dedi.

Konuşmaların ardından pamuk üzerine söyleşi yapıldı. Daha sonra ise etkinlikte bulunan davetliler oluşturulan stantları gezerek bilgiler aldı.

Düzenlenen etkinliğe Söke Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Söke Belediye Başkan Vekili Veli Devrim Yerli, İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ş. Barış Kocagöz, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Bülent Uçak, Aydın Sanayi Odası Meclis Başkanı Gökhan Maraş, Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, Kozan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İdris Çevikalp, Aydın Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hacı İbrahim Buğdaycı, Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Sağel, Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Sadettin Öztürk, Aydın Ticaret İl Müdürü Arif Aksu, Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, Söke Ziraat Odası Meclis Başkanı Haşim İbi, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ökdem, Söke Tayem Müdürü Lütfi Özenç, Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık ve çok sayıda davetli katıldı.