GÜNDEM Haber Girişi : 05 Haziran 2021 17:31

ÇONDUR 'AYDIN'DA BUĞDAY EKİLİ ALAN YÜZDE 37 ARTTI'

ÇONDUR 'AYDIN'DA BUĞDAY EKİLİ ALAN YÜZDE 37 ARTTI'
Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, Aydın'da buğday ekili alanın geçen yıla kıyasla yaklaşık yüzde 37 arttığını bildirdi.

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur Aydın’da bu sene Buğday ekili alanın yüzde 37 arttığını ve hasada başlandığını ifade ederek "Bu sene hem Ekim alan, hem rekolte olarak, hem de fiyat olarak geçen seneye göre yüksek rakamlardayız" dedi. Fevzi Çondur "Aydın’da buğday hasadı başladı ve devam ediyor. Üreticilerimize bereketli bir yıl diliyorum. 2020 Sezonunda İlimizde 190 bin dekar Buğday arazisinde Ekim gerçekleşmişti. Bu yıl rakam 260 bin dekar olarak belirlendi. Yaklaşık % 35 artış söz konusu. Bu sene rekoltede iyi gidiyor. Verimler de iyi seviyelerde. Ortalama 600 Kilo ve üzerinde verim alınıyor. 900 kg ile 1 Ton verim yapan arazilerde var. Fiyatı geçen yıl TMO 1 Lira 65 Kuruş olarak açıklamıştı bu yıl 2 Lira 25 Kuruş olarak açıklandı. Ama Serbest piyasa şu an TMO dan daha yüksek Fiyatla alım yapmakta. Serbest piyasada şu anda 2.30 TL'den alım yapılıyor"

"FİYATLAR, EKİLİ ALAN VE REKOLTE GÜZEL"

Çondur "Bu sene hem Ekili alan, hem rekolte hem de fiyat olarak geçen seneye göre yüksek rakamları gördük. Başta bir karamsarlık vardı. Kuraklıktan dolayı acaba verimler düşük olur mu? diye üreticiler biraz endişe içerisindeydi. Ama şu anda verimle birlikte fiyattanda üreticiler memnun olmuş durumda. Böyle kurak bir yılda buğday eken üretici ciddi anlamda memnuniyet sağladı. Rekoltenin tahminin üstünde çıkması Ülke olarak Buğday ihtiyacını giderecek bir durum sağladı. Bu sebeple de memnunuz. Buğday stratejik bir ürün. Aydın’da bu yıl toplamda 165 bin ton üretim bekleniyor. Aydın’a 390 milyon liralık katma değer getirir"

"KURAKLIK SEBEBİYLE ÜRETİCİLERİMİZİ AYÇİÇEĞİNE YÖNLENDİRİYORUZ"

"Yaşadığımız kuraklıktan sebebiyle DSİ tarafından çiftçiye buğdayın arkasından iki kere Su verilecek. Üretici birazda ayçiçeğine teşvik ediliyor. Yağlı tohumlarda Ülke olarak bir eksiğimiz var. Egede bu üretimin artmasıyla tamamen bu açığı karşılayamasak bile bir nebze olsun ihtiyacına katma değer sağlayacak. Bizim için pamukta çok önemli bir ürün. Bu sene biraz zorunluluktan bu hale gelindi. Egede sadece pamuk alanlarında azalma var. Güneydoğuda ve Güneyde ise pamuk üretim alanlarında artış bekliyoruz. Aydındaki eksik geçen yıla göre % 35 civarında. Güney Doğu Anadolu’da bir artış var. Ayçiçeği ekiminde ise Aydında üretim alanlarında % 500 bir artış olacak. Geçen yıl çok az miktar da Ayçiçeği ekildi. Bu sene hemen hemen bütün Buğday ekili alanların ikinci mahsulü olarak Ayçiçeği ekilmesi bekleniyor. Suyun olmadığı bir dönemde üreticilerimiz ikinci bir üründe kendilerini riske atacak ürünler seçmesinler. Üreticilerimize susuz yetişen Ayçiçeğine yönelmelerini tavsiye ediyoruz. Böylelikle kendileri için riski en aza indirmiş olurlar" dedi