GÜNDEM Düzenleme Tarihi : 26 Ekim 2020 11:16 Haber Girişi : 26 Ekim 2020 12:54

BAŞKAN TANYERİ ÇALIŞMALAR HAKKINDA BİLGİ VERDİ

BAŞKAN TANYERİ ÇALIŞMALAR HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri ve yönetimi bir basın toplantısı düzenleyerek son günlerde kendilerine karşı yapılan eleştirisel haberlere cevap verdi. 

Söke Ziraat Odası Toplantı sonunda gerçekleşen basın açıklamasında Mustafa Tanyeri göreve geldiklerinden itibaren gerçekleştirdikleri çalışmalar ve faaliyetler hakkında bilgilendirmelerde bulundu. "Odamız labaratuvarına gelişmiş cihazlar alımı yapılarak toprak, yaprak ve su analizleri yapmaya başladık. Bunun yanı sırada 1,5 senelik bir süre içerisinde akreditasyon çalışmaları sürdürülerek belgelerinimizi tamamladık ve bu konuda da başarıyla denetimlerden geçtik" diyen Tanyeri Türkiye ziraat odaları birliği içerisinde bu belgeye sahip tek oda olma özelliğini kazandıklarını ifade etti. Tanyeri 
Topraklarımızın Çoraklaşmaması ve ürün verimini artırmak gübre maliyetini azaltmak için bilinçsiz gübre kullanımı önlemek adına gübre de reçete sistemine geçişin gerekli olmasını Bakanlığımıza ilettik. Pamuk primlerinin yükseltilmesi konusunda 4 Eylül 2019 tarihinde pamuk üretimi yapan 23 il ziraat odaları başkanları ile tek ilçe ziraat odası başkanı olarak benim davet edildim Bakanlık ziyaretinde Bakan yardımcımız Mehmet Hadi Tunç'a Söki’nin konumundan dolayı pamuktan vazgeçemeyeceğini, desteklerin artması gerektiğini anlattım. Primlerin artırılmasını talep ettim. Sonrasında 14 Ekim 2019’da Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar pamuk üreten 23 Ziraat Odası Başkanlarını meclise taşıdı. 23 ilin Ziraat Odaları Başkanları her ilin kendi bölge milletvekillerini ziyaret ederek pamukdaki sorunları anlatarak primlerin düşük kaldığını üç yıldır aynı seviyede olduğunu ve yükseltilmesi gerektiğini anlattık. Bölgemizin iktidar Milletvekilleri aynı gün Tarım Bakanımız Bekir Pakdemirli‘den randevu aldılar. Sorunlarımızı bakanımıza anlatma fırsatı bulduk. Girdi maliyetlerinin yüksekliği ve primlerin artırılmasını Bakanımızdan talep ettik. Başta tarım Komisyonu üyemiz Milletvekilimiz Rıza Posacı bölge milletvekillerimiz Metin Yavuz, Mustafa Savaş, Bekir Kuvvet Erim'e Bakanımızla görüşme fırsatı yarattıkları için teşekkür ederiz. Bir yıllık Çalışmamızın sonucunda 0,80 TL olan pamuk pirimleri %37,5 artarak 1,10 TL olmuştur. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Yine kırmızı örümcek ve yaprak biti zararlılarına karşı il tarım, ilçe tarım ve odamız ziraat mühendisleri tarafından yapılan araştırmalar rapor haline getirilerek Aydın’da yapılan toplantıda Bakan yardımcımız ve Ankara il bitkisel üretim genel müdürlüğüne sunuldu. Ankara’ya giden rapor sayesinde bakanlıktan bu konunun araştırılması için bir ekip gönderileceğini sözünü aldık.

SİT ALANLARI İÇİN ÜRETİME DEVAM EDİLMESİ SÖZÜNÜ ALDIK

Yine bölgemizi ilgilendiren bir diğer husus SİT alanları ile Güllübahçe, Yuvaca, Atburgazı, Tuzburgazı, Doğanbey, Batıköy, Balat, Akköy ve Akyeniköy’de bulunan site arazilerini kullanan vatandaşlarımızın hayvancılık, zeytin, pamuk ve su ürünlerini üretmelerine devam edebilmeleri için MKYK üyesi milletvekilimiz Metin Yavuz, Didim Ziraat Odası başkanımız Hilmi Yıldırım Söke Ticaret Borsası Başkanımız Ahmet Nejat Sağel, muhtarlar derneği başkanı Ali Çıtak, Doğanbey Tuzburgazı Su ürünleri Kooperatifi Başkanı Recai Tuncay ve Ulusal Pamuk Konseyi yönetim kurulu Üyesi Ömer Faruk Tanman önderliğinde Çevre ve şehircilik bakanlığı genel müdürlüğü ile görüşüldü doğanın yapısını bozmadan üretimlere devam edilmesinin sözünü aldık.

BORÇLARIMIZIN ERTELENMESİ KONUSUNU 

Banka ve kooperatif borçlarının faizsiz ertelenmesi talebinde bulunduk ve pamuk da girdi maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı mazot ve gübre desteği ÖTV'nin kaldırılmasını bakanlığımızdan talep ettik. Yine çırçır fabrikaları ile ilgili olan yıllardan beri gündemde kalan beş fabrikanın kapatılmasını biz de istemiyoruz. Bir fabrika bile açılsa çiftçimizin yararına olacak diye düşünüyoruz. Olay yargı sürecindedir çalışmalarımızda bu şekildedir. Katıldığınız için hepinize teşekkür ederim" ifadelerinde bulundu.