GÜNDEM Haber Girişi : 20 Ekim 2022 11:16

AYDIN VE GERMENCİK’TE BAKANLIK TARAFINDAN TAKİPTE OLAN O FİRMALAR

AYDIN VE GERMENCİK’TE BAKANLIK TARAFINDAN TAKİPTE OLAN O FİRMALAR
Zeytin hasadı sezonunun başlaması ile piyasada düşük fiyattan satışa sunulan zeytin yağında geçtiğimiz yıl Tarım ve Orman Bakanlığı'nın açıkladığı listede Aydın'da 23 firmanın ürünlerinde taklit ve tağşiş yaptığı bilgisi paylaşılmıştı. 

Geçtiğimiz yıl zeytinyağında tağşiş yapan firmaların isimleri tek tek açıklanmış, İçerisine; kanola, soya, ayçiçeği ve tohum yağları karıştırılarak ucuza mal edilen zeytinyağının piyasalarda satışa sunulduğu belirtilmişti. Aydın ve Germencik'ten bazı firmaların isimleri ise Tarım Bakanlığı tarafından ifşa edilmişti. Bakanlık bu yıl da aynı uygulama ile karşı karşıya kalmamak adına tedbirlerini sürdürmeye devam ediyor. 

BAKANLIK TARAFINDAN TAKİPTE OLAN KARA LİSTEDEKİ FİRMALAR

Efeler’den May Mis, Ayka Miraç, Vakıfbirlik, Coşkun Karaman, Batı Ege’den, Okolive, Saray Bahçesi, Yamaç Bahçem, Ege Kumsal, Ayvalık İncisi, Sabri Akın, Germencik’te Dönger, Köşk’te Birtat, Lüks Ayvalık Körfezim, Ege Arasbey, Edremit Taş Baskı, Aybirtat, Didim’de Emin Dereköy, Ayvalık, Söke’de Mudanya Köy Birlik, zeytin yağı markalarında, U.V’de özgül soğurma, sterol kompozisyonu, yağ asitleri kompozisyonu, trans yağ, mumsu madde miktarı, ECN-42 farkı (tohum yağlarının tespiti), daha düşük kaliteli zeytin yağı karıştırılması tespit edildi. Ayrıca Aydın’dan Efe Aydın Türk, Liya, Efecan Sucukları markalarında da ısıl işlem görmüş sucuk, yani kırmızı etinde kanatlı eti tespit edildiği bildirilmişti.

AĞIR YAPTIRIMLAR GETİRİLDİ

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, hileli ürünlerle haksız rekabete yol açan firmalara ağır cezaların beklediğini belirterek, “Tarım ve Orman Bakanlığı, üretici firmalarla birlikte hileli ürünü satan firmaları da artık ifşa ediyor. Bizlerin de bu yöndeki taleplerini bakanlık dikkate aldı. Hileli ve tağşiş ürün satanlara hapis cezası ile 500 bin liraya kadar cezalar verilecek. Yaptırımların ağırlaştırılmış olmasına rağmen halen bazı firmalar bunun farkında olmadığını görüyoruz. Aydın Ticaret Borsası olarak bu işin karşısındayız. Hileli ve tağşiş ürünlerle haksız rekabete yol açanlara en ağır cezaların verilmesini destekliyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Tarım ve Orman Bakanlığının özellikle bu firmaları takipte olduğu ve zeytinyağında taklit ve tağşiş yapanlara yeni yaptırımlar için çalışmalar yaptığı ve bu işletmelerin yakından takip edildikleri bildirildi.