GÜNDEM Haber Girişi : 24 Aralık 2022 14:10

Aydın’ın ihracatı 200 milyondan 1 milyar dolara yükseldi

Aydın’ın ihracatı 200 milyondan 1 milyar dolara yükseldi
Aydın’ın Söke ilçesinde toplu açılış ve temel atma törenine katılan Bakan Varank, Aydın’ın ihracatının 200 milyon dolardan 1 milyar doların üzerine çıktığını ve kayıtlı istihdamın 62 binden 171 bine yükseldiğini söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Aydın programı kapsamında Söke’ye geldi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Söke OSB bölgesinde bulunan QAU Granite fabrikasına gelerek toplu açılış temel atma ve imza törenine katıldı. Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, Söke Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Söke Belediye Başkan Yardımcısı Veli Devrim Yerli, AK Parti Aydın Milletvekilleri Mustafa Savaş, Metin Yavuz, Bekir Kuvvet Erim, AK Parti Aydın İl Başkanı Ömer Özmen ve çok sayıda kişi katıldı.

Aydın’ın sanayisine güç verecek yeni fabrikalar ve projeler ile potansiyelini ileriye taşıyacak yatırımların temelini atacaklarını belirten Bakan Varank, “Aydın'ın kalkınmasını daha da ivmelendirecek yeni projelerimizi açıklayacağız. Toplamda 3,1 milyar liralık bir yatırım portföyünü şehrimize kazandırarak yaklaşık 2 bin vatandaşımıza yeni istihdam olanakları sunmuş olacağız.” dedi.

Verdikleri desteklerle firmaların Türkiye’ye olan güveni sayesinde dört bir yanda üretim yapılarak istihdam sağlanıp yatırımlar yapıldığını kaydeden Varank, “Yurtiçi sanayi üretimimiz Ekimde hem yıllık hem de aylık bazda yüzde 2,5'luk bir artış gösterdi. Yine aynı dönemde toplam sanayi istihdamı 31 milyonun üzerine çıktı. Son 1 yıllık dönemde 1 milyon 670 bin vatandaşımıza yeni iş imkanları oluşturmayı başardık. İhracatımız 12 aylık dönemde 250 milyar doları aştı. Bu gidişatı sürdürülebilir kılmanın derdindeyiz. Bunun için gayret gösteriyoruz.” diye konuştu.

OSB’LERDE 15 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLİYOR

Aydın’ın son 20 yılda nereden nereye geldiğini anlatan Bakan Varank, “2002 yılından bu yana Aydın'ın gelişmesi için büyük küçük demeden binlerce yatırıma destek verdi. Gencinden yaşlısına on binlerce vatandaşımızın hayatına dokunduk. Yatırım yapmak istiyorum diyen girişimciler yanlarında bizi buldu. Biz düzenlediğimiz yatırım teşvik belgeleriyle Aydın'da 46 milyar liralık sabit yatırımın ve bu sayede 60 binin üzerinde istihdamın önünü açtık. Yetmedi KOSGEB desteklerimizde üretimi teşvik ettik. 2002 öncesi dönemde bakın bu rakam çok önemli ama ne kadar tirajı komik bir rakam. Sadece 32 KOBİ KOSGEB desteğinden faydalanabiliyordu. 2002 yılından önce sadece 32 kobi. Bizse sadece Aydın’da 15 bin KOBİ'yi doğrudan KOSGEB desteklerimizle tanıştırdık. Onlardan faydalanmalarını sağladık. Organize Sanayi Bölgelerinde sağlam bir üretim ekosistemi oluşturduk. Aydın’daki OSB’lerindi 2002 yılında valimiz de söyledi 2-3 bin kişi çalışırken şu anda 15 bin vatandaşımız sadece Organize Sanayi Bölgelerinde istihdam ediliyor ve üretime katkı veriyor. Elbette bunlarla da yetinmedik. Devam ediyor ve şehrimizde sıfırdan bir Ar-ge ve inovasyon ekosistemi inşa ettik.” dedi.

NAZİLLİ’YE TEKNOPARK KAZANDIRABİLİRİZ

“Aydın bizim dönemimizde ilk kez teknoparkla tanıştı” diyen Bakan Varank,  “9 Ar-ge merkeziyle 3 tasarım merkezi de Aydın'da bu dönemde açıldı. Tabii buradaki teknoparkın taleplerini de biliyoruz. İnşallah onları yerine getireceğiz ama sabah biz Nazilli'den yola çıktık. Orada iddialı bir cümle kurdum dedim ki Aydın'ın doğusunun artık bir Bakanı var. Nazilli'nin bir Bakanı var. Orada Nazilli'ye nasıl yeni bir Ar-ge ve inovasyon ekosistemine dair yatırım yapabiliriz. Onunla ilgili de arkadaşlarımız bugün itibariyle çalışmaya başladılar. Belki oraya bir teknoparkı da kazandırabiliriz. Onun için de biz çalışmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı. 

AYDIN’DA KAYITLI İSTİHDAM 171 BİNE ULAŞTI

Kalkınma ajansının Aydın’da 300’den fazla projeye destek verdiğini hatırlatan Bakan Varank, “TÜBİTAK vasıtasıyla şehrimizdeki akademisyenlerin ve bilim insanlarının projelerini destekledik. Ortaokul ve lise çağındaki evlatlarımız için dene yap teknoloji atölyesini açtık. Bu sayede çocuklarımıza erken yaşlarda robotik kodlama yazılım teknolojileri yapay zeka ve nano teknoloji gibi alanlarda fikir üretebilecekleri bir ortamı sağladık. AK Parti hükümetlerinin sahip olduğu bu bütüncül ve kapsayıcı bakış açısı sayesinde Aydın'da kayıtlı istihdam 62 binden 171 bine ulaştı. Aydın'ın ihracatı 200 milyon dolardan 1 milyar doların üzerine çıktı. Aydın, Türkiye'ye örnek şehirlerden bir tanesi. Elbette bu başarıya bugün resmi açılışını yapacağımız tesisler ve yeni temelini atacağımız fabrikalar da inşallah önümüzdeki dönemde üretime ve ihracata ciddi katkılar sağlayacak. Değerli misafirler bugün Aydın'ın 7 farklı OSB'sinde faaliyet gösteren 16 yatırımın resmi açılışını gerçekleştiriyoruz. Enerjiden tekstile, kimyadan mobilyaya, gıdadan yapı malzemelerine varıncaya dek farklı sektörlerde üretim hacmimizi artırmış olacağız. Yaklaşık 3 milyar liralık yatırımla kurulan bu tesislerde 1700'den fazla yeni istihdam sağlanacak.” dedi. 

Programda Güney Ege Kalkınma Ajansı destekleri ile Aydın’da hayata geçirilen 18 projenin açılışı, Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında desteklenen 3 projenin imzası, 4 tesisin temeli ve 16 yeni tesisin resmi açılışı gerçekleştirildi.