GÜNDEM Haber Girişi : 15 Mart 2021 22:26

TUNCEL’İN OYUNUNA DANIŞTAY DUR DİYOR

TUNCEL’İN OYUNUNA DANIŞTAY DUR DİYOR
Söke Belediye Başkanı Levent Tuncel'in LİMA A.Ş:'nin başına geçirmeyi planladığı Veli Devrim Yerli düşüncesi suya düştü.

Söke Belediye Başkanı Levent Tuncel Söke Belediyesi’nin Şubat ayı meclisinde 9. Madde olarak geçen bölümde meclisten belediye şirketlerinde temsil hakkı elde almıştı. Danıştay emsal karar ile Tuncel’in bu düşüncesini suya düşürdü. Tuncel meclisin onayı olmadan şirketlere yönetici atayamayacak. Bunun aksine yapılan bir uygulamada ise mahkeme yolu açılacak.

DANIŞTAY ÖNEMLİ BİR KARAR VERDİ

haber içi reklam

Başkan Tuncel Şubat ayı meclisinde “5393 sayılı belediye kanunun 18. Maddesine istinaden kurucusu ve yüzde yüz (%100) ortağı olduğumuz Lima San.Tic.İnş.Hiz. Enerji,Madencilik,Tarım ve Hayvancılık Yat. A.Ş.  Genel kurulunda belediyemizi temsilen Belediye Başkanı Levent Tuncel’in seçilmesi” maddesi oy birliği ile geçmişti. Tuncel önümüzdeki günlerde bu maddeye istinaden daha önce adı imar yolsuzluğuna karışan Belediye Başkan Yardımcısı Veli Devrim Yerli’yi Lima A.Ş’nin başına geçirmeyi düşündüğü gelen bilgiler arasındaydı. Ancak tam bu sırada Danıştay belediye şirketlerinin yönetimine belediye meclislerinin onayı olmadan yönetici atanamayacağının kararını onayladı. Nazilli'de Başkan Kürşat Engin Özcan'ın yaptığı atama Danıştaydan dönerek Belediye Meclisine verildi.

YETKİ BELEDİYE MECLİSİNE DEVREDİLDİ

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, yıllardır belediye başkanının kullandığı yetkinin Başkan Kürşat Engin Özcan'dan alınıp Belediye Meclisi'ne devredilmesi gerektiğine hükmetti. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yayımladığı genelge sonrasında belediyelerin iştiraki olduğu şirketlerdeki belediye tüzel kişiliğindeki temsilcilerinin değiştirilmesi yetkisinin belediye meclislerine verildiği belirtilmişti. Bunun üzerine genelge için dava açıldı ve mahkeme tescil işleminin yapılmamasını yasaya aykırı buldu. Mahkeme'nin verdiği karara itiraz edildi. Bunun üzerine dosya Danıştay'a geldi. Danıştay da genelgenin iptali ve yürütmesinin durdurulması talebinin reddine karar verdi. Böylece Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, belediye şirketlerinin yönetimine belediye meclislerinin onayı olmadan yönetici atayamayacak.

Danıştayın bu kararının ardından da Söke Belediye Başkanı Levent Tuncel'in önümüzdeki günlerde LİMA A.Ş.'nin başına geçirmeyi düşündüğü Veli Devrim Yerli planı suya düşmüş oldu.