GÜNDEM Haber Girişi : 18 Haziran 2021 22:39

TANYERİ'DEN ÇİFTÇİYE BİLGİLENDİRME 'SULAMA HAFTAYA BAŞLAYACAK'

TANYERİ'DEN ÇİFTÇİYE BİLGİLENDİRME 'SULAMA HAFTAYA BAŞLAYACAK'
Söke Ziraat Odası Başkanı bu yıl çiftçinin boynunu büken kuraklık konusunda açıklamalarda bulunarak, önümüzdeki günlerde barajlardan salınacak tav suyu hakkında çiftçilere bilgilendirmede bulundu. 

Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri ve Söke Ziraat Odası Meclis Başkanı bu yıl çiftçilerin korkulu rüyası olan kuraklık konusuna değinerek önümüzdeki günlerde barajlardan su salınacağını ve gerekli girişimlerin DSİ tarafından tamamlandığını ifade etti. Tanyeri açıklamasında “Ülkemizde bu yıl maalesef kuraklık yaşıyoruz. Barajlarımızda da bu yıl yeterli olacak su seviyesinde değiliz. Mart ayının 9’unda DSİ de gerçekleşen toplantıda Sulama programı yapıldı ve pamukta 2 defa su verileceği belirtildi. Buğday ekili arazilerde de hasat sonrasında tav suyu olarak bir defa su verileceği ve bu arazilerde de susuz ürün yani ayçiçeği ekimi yapılması şartı getirildi. Önümüzdeki günlerde barajlardan su salınacağı söylendi ve buğday hasadını yapan çiftçimizin tav suyunu alacağı belirtildi. Üreticimiz arazilerini hazırladı. Barajlardan gelecek olan suyu bekliyorlar. Yine salınan su ile pamuk üreticilerimizde kendilerine tanınan 2 defa sulama hakkından ilkini kullanacaklar.

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA SÖKE OVASINDA SULAMA BAŞLAYACAK

“DSİ’den aldığımız bilgiye göre haziran ayının 20’sinde barajlardan suyun bırakılacağı belirtildi. Bu suyun da ayın 23 ile 25’i arasında ovamızda olabileceğini tahmin ediyoruz. Yaptığımız görüşmelerde Söke ovasına yeterli suyun gelmesini talep ettik. Sayın valimiz bunun programını DSİ ile gerçekleştirmiş. Yeterli su geldiği anda sulamaya geçeceğiz. Bu yıl 2 su ile pamuk, tav suyu ile de ayçiçeği yetiştirmeye çalışacağız. İnşallah bu yıl hatasız ve kazasız bir sulama sezonu ve hasat sezonu geçiririz”

“SULAMA BİRLİĞİMİZE YOĞUN İŞ DÜŞÜYOR”

Ovamızda sulama konusunda sulama birliğimize öemli bir iş düşüyor. Onlarda programlarını yaptılar. Yetkililerle sık sık görüşmeler yapıyoruz. İnşallah sorunsuz bir sulama sezonu geçiririz. Hiçbir üreticimiz tedirgin olmasın. Pamukta 2 su programı yapıldı. Üreticimiz yeter ki sakin olsun ve sırasını beklesin”

“2 SU YETERLİ DEĞİL”

Pamuk suyu seven bir ürün. Sezonda 3 ile 5 defa arasında bölge bölge değişiklik gösteren bir sulama yapıyorduk. 2 sulama verim düşüklüğüne sebep olacaktır. Bunu hasatta göreceğiz.Bizler üzerimize düşeni yaparak üretmeye devam etmeliyiz. 2 su ile de ürünümüzü hasat edilecek duruma getirmek için büyük bir mücadele vereceğiz. İki su arasında biraz süreyi uzun tutacak ve gübre ile ara işçiliğini sıkı tutarak pamuğu yetiştireceğiz. 

“PAMUK AZALDI AYÇİÇEĞİ ARTTI”

Söke ovamız yaklaşık 400 bin dönüm bunun her yıl 320 bin ile 335 bin dönüm arasında pamuk ekiliyordu. Bu yıl buğday ekim alanı arttı. Yaklaşık 70 bin dönüm buğday ekildi. Bu alanda pamuk ekimi yapılamayacağı için ayçiçeği ekilecek. Bu sebeple de tahminimizce Söke ovasında 250-260 bin civarında pamuk ekileceğini tahmin ediyoruz. 

YAĞIŞ OVAMIZDA ZARAR VERMEDİ

Geçtiğimiz günlerde yağan sağanak ovamızda doluya dönmediği için şükür bir zarar görmedik. Lokal olarak bazı bölgelerimiz yapış aldı ama bizim bölgemizde bu yağışlar doluya dönmedi. Bu da bizi sevindiren taraf oldu. Zaten kuraklıkla mücadele ediyorduk bir de doğal afet belimizi bükerdi. Bu yağan sağanak pamuk erken pamuk ekilen bölgelerde fayda da sağladı diyebiliriz. Keşke bu yağışlar bölgemize tamamen yağsaydı, barajlarımızın üzerine de yağsaydı da kuraklığı bir nebze olsun atlatsaydık. Bu yağışlar bir defa daha su getirebilirdi” dedi.

Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Hasan Gök ise “Söke’de keşke suyumuz bol olsaydı da, ürün desenlerimiz daha fazla olsaydı. Buğday, ayçiçeği ve pamuğa endeksliyiz. Mısır ekimi de yapılabilirdi ama mısır su ihtiyacı olan bir bitki. Bu sebeple onun ekimini yapamadık. 2 su yapabilir miyiz? diye çiftçimizin aklında soru işaretleri var ama izler görüşmeler neticesinde 2 suyun garanti olduğunu öğrendik. Belki 3’üncü suyu alabilir miyiz? diye bekliyoruz. 2 sulama çiftçilerimiz için de bir deneyim olacak. İnşallah kazasız belasız bir sezon geçiririz” ifadelerini kullandı.