GÜNDEM Haber Girişi : 29 Eylül 2021 17:13

SÖKE'DE RANDIMAN VURGUNU YAPANLARIN ARASINDA ÖRNEK OLMASI GEREKEN O İSİM DE VAR MI?

SÖKE'DE RANDIMAN VURGUNU YAPANLARIN ARASINDA ÖRNEK OLMASI GEREKEN O İSİM DE VAR MI?
Aydın Söke’de pamuk hasadıyla birlikte bazı çırçır fabrikalarında randımanın düşük gösterilerek üreticiye daha az ödeme yapıldığı iddiaları yeniden gündeme geldi.

Sökeli bazı pamuk üreticilerinin ürünlerinin randıman oranı düşük diyerek daha az ödeme yapıldığı iddiları gündeme geldi. Bazı çırçır işletmecileri arasında, her anlamda sektöre örnek olması gereken Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) Başkanı Bertan Balçık’ın da olduğu iddiaları ise büyük şaşkınlık yarattı.

PAMUK DEĞERİNDEN AŞAĞIDA ALINIYOR!

Söke’de aralarında UPK Başkanı Bertan Balçık’a ait çırçır fabrikasının da bulunduğu bazı işletmelerde randıman makinesinin kurutma ünitesine yerleştirilen akıllı cıvata sayesinde pamuğun randımanının düşük gösterildiği iddiaları bir süredir ilçedeki bazı üreticiler tarafından yüksek sesle dillendirilmeye başladı. Söke’de olayın canlı şahidi çiftçilerin de doğruladığı iddialar sonrasında, diğer çırçır fabrikalarına örnek teşkil etmesi gereken UPK Başkanı Balçık’ın geçtiğimiz yıllarda fabrikasında gerçekleşen olay nedeniyle ticari itibar kaybına uğradığı ileri sürülürken, bölgede pamuğun senelerdir bazı çırçır işletmelerinde de bu sayede normal değerinden daha aşağıda alınması, yeni başlayan alım sezonunda tepkileri de beraberinde getirdi.

İŞİN SIRRI AKILLI CİVATADA!

Üreticilerin iddialarına göre, geçtiğimiz yıllarda Balçık’a ait çırçır fabrikasında bulunan randıman makinesinin kurutma ünitesindeki perçinler sökülerek takılan akıllı civata sayesinde yapılan düşük randıman ayarıyla normalde örneğin 43 olması gereken randıman oranının 40 olarak gösterildiği ve pamuğun böylelikle değerinden daha aşağıya alındığına dikkat çekildi. Konuyla ilgili geçtiğimiz süreçte olaya şahit olan üreticilere Balçık’a ait fabrikadan yapılan açıklamada üniteyi üreten firma suçlanırken, söz konusu iddialar karşısında Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık’ın ne yönde cevap vereceğiyse merak konusu oldu. Pamuğu bu yıl kuraklık nedeniyle büyük sıkıntılar içinde üreten Sökeli üreticilerse alım sezonunda yetkililerden ilçedeki tüm fabrikaların randıman ve kantarlarının denetlenmesini istedi.

“ALINTERİMİZİN HİÇ EDİLMESİNİ İSTEMİYORUZ!”

Bu sezon kuraklık nedeniyle iki sulama yapılan Söke Ovası’nda bin bir zorlukla üretim gerçekleştirdiklerini ve ince ayarlarla ürettikleri pamuğun randımanın ayarları oynanarak değerinden daha aşağıda alınmamasını isteyen üreticiler, “Bu sene ürettiğimiz pamuğun randıman oranlarıyla oynanarak alın terimizin hiç edilmesini istemiyoruz. Pandemi şartlarında, maddi zorluklar içinde ve yerinde ürün vadeli kredilerle girdi maliyetlerini karşılayarak zar zor üretim yaptık. Yetkilileri alım sezonunun daha yeni başladığı bu günlerde Söke’deki tüm çırçır fabrikalarında randıman ve kantar denetimi için göreve davet ediyoruz. Senelerce Söke’de bu tür sıkıntılar her alım sezonunda dillendiriliyor ancak bir sonuca varılabilmiş değil. Hiç olmazsa çok büyük zorluklar içinde üretim yaptığımız bu seneye özgü olarak bu konunun üzerinde titizlikle durulması lazım” ifadelerini kullandılar.

Kaynak : aydınodak.com