GÜNDEM Haber Girişi : 01 Eylül 2021 18:40

MUSTAFA BİRCAN İNCİR FİYATLARINDA GEÇEN YILA GÖRE % 20 ARTIŞ OLDU

MUSTAFA BİRCAN İNCİR FİYATLARINDA GEÇEN YILA GÖRE % 20 ARTIŞ OLDU
Tariş İncir Birliği Başkanı Mustafa Bircan birlik olarak incir alımlarına başladıklarını belirtti.

Tariş İncir Birliği Başkanı Mustafa Bircen geçen yıla oranla bu yıl incir fiyatlarında % 15-20 civarında bir artış olduğunu ve birlik olarak alımlara başladıklarını ifade etti. Bircan "Bu yıl Sıcaklardan dolayı hasad biraz erken oldu. Geçen sene Tariş İncir Birliği olarak 9 Eylülde Fiyatlarımızı açıklamıştık. Bu sene 26 Ağustos’ta açıkladık. Fiyatlar geçen seneye göre % 15 ile % 20 arasında arttı. Bir yıl öncesine göre bu sene kalite biraz kötüydü. Bu sene ilk başta hava şartları gayet güzeldi. 40-45 Derece aşırı sıcaklar oldu. İki Hafta önce bu biraz incirin klitesini etkiledi. Güneş yanıklarına neden oldu. 2020-2021 Sezonunda yağışlarımız az olmuştu. Biz Tariş İncir Birliği olarak her sene söylüyoruz. Ortağımız bize güvensin Ortağımızın güvenini boşa çıkarmayacağız.

GEÇEN YIL REKOLTE 85 BİN TON CİVARINDAYDI

Gecen sene 7 Bin Ton ’un üzerinde İncir alımı yaptık. Amacımız hangi ortağımızdan ürün gelirse almak. Yalnız alınmayacak incirlerde var. Daha önceki yıllarda rekolte çalışması İzmir Ticaret Odası yapıyordu. Son iki yıldır İzmir Bölgesini İzmir Tarım Orman İl Müdürlüğü Aydın Bölgesi Aydın İl Tarım Müdürlüğü yapıyor. Rekolte bu sıcaklardan kuraklıklardan dolayı cüzide olsa bir azalış olduğu söyleniyor. Genel anlamda fiyatlar birbirini dengeler diye düşünüyorum. Gecen seneki açıklama rekolteye bire bir yakındı 85 Bin Ton civarındaydı. Bu yılda bunu yakalar diye düşünüyorum. 

İLK GEMİ AY SONUNDA GİDER

aldığımız ürünün % 70 % 80 ihracaat yapıyoruz. Yurt dışına çalışıyoruz. Yurt dışına gidecek ilk gemi geçen sene 25 Eylül'de çıktı. Bu yıl yine Eylül ayının sonunda gider diye düşünüyorum. 14 Kooperatifimizde alımlarımız devam ediyor. Alımlarımız bir ay sürer diye düşünüyorum. Ben özellikle üreticilerimize, Tariş İncir Birliği ortaklarımıza ve incir üreticimize sezonun hayırlı uğurlu ve bereketli olmasını diliyorum dedi.