GÜNDEM Haber Girişi : 29 Haziran 2021 11:54

KIRMIZI ELLER ÇÖMLEK VE SANAT ÇALIŞTAYINDA START VERİLDİ

KIRMIZI ELLER ÇÖMLEK VE SANAT ÇALIŞTAYINDA START VERİLDİ
Karacasu 1. Uluslararası Kırmızı eller Çömlek ve Sanat Çalıştayı kortej yürüyüşü ile başladı.

Geçmişi asırlar öncesine dayanan Karacasu Çömleğinin namını tüm dünyaya duyurmak için başlatılan çalıştay kortej yürüyüşü ile başladı. Seferihisar Belediye Bandosunun çaldığı marşlar ile Çömlek atölyelerinden başlayan ve ilçe merkezinde son bulan kortej yürüyüşüne Karacasu Kaymakamı Ahmet Soley, Karacasu Beledye Başkanı Zeki İnal, İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer, GEKA Genel Sekreteri Özgür Aydoğan, MHP İl Yönetimi, MHP Karacasu İlçe Başkanı Murat Uysal, STK Temsilcileri ve Karacasu halkı katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından kürsüye gelen Karacasu Belediye Başkanı Zeki İnal sözlerine başlamadan evvel okuduğu şiir ile Karacasu sevdasını dile getirdi. İnal "Benim Güzel ilçem Karacasu, Sırtını dayamışsın Karıncalı'ya, Yönünü dönmüşsün Babadağı'na, Seyrediyorsun dünya mirası Afrodisias'ı, Yaylalarının temiz oksijeni büyülüyor insanı, Kanyonu, şelalesi, sırtlarini mağarası, yok hiç bir yerde mermerinin sertliği, derisinin esnekliği, demirinin çelikliği, İnsanının samimiliği ve dostluğu, Deme gitsin pidesinin lezzetini, Hele hele kırmızı çamurunun çömleği..." şiirinin ardından şu ifadelere yer verdi; "Çömlekçilik sanatı Anadolunun bir çok yöresinde önemli bir değişime uğramadan günümüze kadar süregelmektedir. Anadolunun bu yörelerinin biri olan Karacasu'da çömlekçiliğin başlangıç tarihi net olarak bilinmemekte. Bu yörede antik çağlarda yaşanmış olan uygarlıkların birbirinden farklı kültürel kimliklerini taşımakta. Günümüzde devam etmekte olan Karacasu çömlekçiliğinin oluşumuna zemin hazırlayıp bir birikim ve kaynak olmuştur.

"AMACIMIZ ÇÖMLEKÇİLİĞİ YAŞATMAK VE HAK ETTİĞİ YERE GETİRMEK"

Günümüzde Karacasu çömlekçiliği hızla değişen sosyoekonomik koşullara rağmen özgürlüğünü koruyabilmiş, nadir çömlekçilik merkezlerinden birisidir. Bu nedenle çömlekçiliği yaşatmak ve hak ettiği konuma getirebilmek için 1. Ululararası Kırmızı Eller Karacasu Çömlek Çalıştayımızı gerçekleştiriyoruz. Ülkemizin dört bir yanından değerli akademisyenlerimizi, kıymetli ustalarımızı ve sayıusız sanatçılarımızı ağırlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Etkinliğimizde bizleri bir araya getiren, Aydın Valimiz Hüseyin Aksoy'a, Ege Sanat Birliği Başkanı Nuırettin Ataman ve ekibi başta olmak üzere desteklerini hiç bir zaman esirgemeyen herkese teşekkür ediyorum. Çalıştay günlerinde doyasıya yaşayacağınız, yüreğinizdeki sevincin coşkunun, heyecanının hiç eksilmemesi dileğiyle Hoşgeldiniz" dedi.

Çalıştayda workshopların sergilendiği alana geçen protokol ve Çalıştaya katılanlar Seferihisar Belediye Bandosunun çaldığı marşlar eşliğinde alanı gezdi. Çalıştay 4 Temmuz 2021 tarihine kadar devam edecek.