GÜNDEM Haber Girişi : 05 Temmuz 2021 22:50

İSMAİL ÖZER'DEN DSİ'YE SİTEM 'ADALETLİ OLUN'

İSMAİL ÖZER'DEN DSİ'YE SİTEM 'ADALETLİ OLUN'
Tariş Başkanı İsmail Özer, DSİ'ye sitem dolu sözlerle uyarıda bulunarak suyun Söke Ovasına ulaştırılırken adaletli olunmasını istedi.

Bu yıl kuraklık sebebiyle yaşanan sıkıntılara bir yenisi daha eklendi. DSİ 21. Bölge Müdürlüğünün barajlardan salınan suyun Söke Ovasına ulaştırılmasında adaletsiz davranıldığını iddia eden S. S. 131 no'lu Söke TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı İsmail Özer yazılı bir açıklama yayımladı. Özer açıklamasında DSİ 21. Bölge Müdürlüğünün Söke Ovasına ulaştırılacak su konusunda adaletsiz davranıldığını ve Pamuk üreticisinin ürünlerinde tarak dökülmeleri yaşadığını iddia etti. Özer açıklamasında; "Bilindiği üzere Aydın’daki pamuğun yüzde 85’i ile Ege Bölgesi’ndeki toplam pamuğun yüzde 55’i Söke Ovası’nda üretilmektedir. 
Bu nedenle stratejik bir ürün olan pamuğun üretilmesinde, gerek ilimiz ve bölgemiz, gerekse de ülkemiz ölçeğinde hatırı sayılır bir konuma sahip olan Söke Ovası’nın, mevcut barajlardaki sulama stoklarından hakkaniyet gözetilerek yararlandırılması hayati bir önem arz etmektedir"

DSİ 2007 YILINDAKİ HATALARINI SÜRDÜRÜYOR

"Sulama sezonunun devam ettiği süreç dâhilinde DSİ 21. Bölge Müdürlüğü, ne yazık ki 2007’de yaşanan kuraklık yılındaki hatalarını tekrar etmektedir. Geldiğimiz nokta itibariyle bugün Söke Ovası yine hak ettiği suyu alamamaktadır. Oysa 2008 yılına dönük bakıldığında DSİ, hayata geçirdiği uygulamayla sulamayı çok güzel yönetmişti. O zaman da hâlihazırda DSİ Bölge Müdürü Yardımcısı olan Sn. Cengiz Köse, yine Bölge Müdürlüğü bünyesinde görevliydi ve bu gün geldiğimiz noktada işin başında yine kendisi var.
Bununla birlikte, DSİ’nin 2007 yılındaki hatalardan ders alarak 2008'de ilk deşarja 120 m³/saniye olarak başlaması ve her sulama bölgesine hak ettiği kadar su vererek iki defa sulamayı mükemmel şekilde yaptırması da hafızalarımızda yerini korumaktadır. Hatta o dönem rotasyondan vazgeçilmiş olması da dikkate değer bir durumdur"

İZAHATI OLMAYAN CEVAPLAR VERİLİYOR

"Fakat bu yıla gelindiğinde, 70 bin dekar anız sulamasının bilindiği halde sanki bu yıl da böyle olmasının gerektiği bilinmiyormuş gibi hem ilk deşarja 85 m³/saniye olarak hatalı bir şekilde başladılar, hem de Sarayköy, Nazilli, Çine ve Aydın'a Haziran ayında yaklaşık 120 milyon m³ su verilmesiyle apaçık haksızlığa da kendileri sebep oldular. DSİ yetkililerine bunun nedeni sorulduğunda ise verdikleri cevaplar son derece komik; Neymiş Sarayköy Belediye Başkanı AK Partiliymiş, O baskı yapmış, Aydın merkez su istemiş vermeseler miymiş, Milletvekili Sn. Mustafa Savaş Çineliymiş o araya girmiş gibi teknik izahattan uzak cevaplar sunuluyor"

PAMUKTA TARAK DÖKÜLMELERİ BAŞLADI

"Bugün geldiğimiz noktada, DSİ ilk deşarj noktasındaki suyu 130 m³/saniyeye çıkarttı ancak Söke için tam altı gün geç kalınmış oldu. Bu da anız sulamasıyla karıştığından dolayı Söke Ovası’nda acil su isteyen yerlerdeki pamuklardaysa ne yazık ki tarak dökülmeleri başladı bile"

OVAMIZA GELİP PAMUKLARIN HALİNİ GÖRSÜNLER 

Buradan DSİ Bölge Müdürü ve Müdür Yardımcısı Cengiz Köse'ye suyu adil bir şekilde Söke'ye de ulaştırmaları gerektiğini, barajlardan sulama regülatörlerine kadar bunun onların vazifesi olduğunu hatırlatmak istiyorum. Eğer sorun yok diyecek olurlarsa kendilerini davet ediyorum bir zahmet Söke Ovasına gelsinler, su dağıtım şebekelerini ve pamukların halini bir görsünler. Netice olarak; Biz Söke’de 72 yıldır üreticilerin sigortası olan S.S. 131 No’lu Söke TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Kooperatifi olarak üreticilerimizle ortaklarımızın sulama konusundaki yaşadıkları sorunlara karşı bir an önce adaletli su dağıtımının gerçekleştirilmesi konusunda DSİ yetkililerinden hassasiyet bekliyoruz. Stratejik bir ürün olan pamuğun, cefakâr çiftçilerimiz tarafından bin bir emek ve zahmetle yetiştirildiği Söke Ovası’na barajlardaki su adil bir şekilde paylaştırmalarıdır. Saygılarımla" ifadelerini kullandı.